CHEERS!

HAiiiii kepada yg terlimpas d blog sy yg sungguhH hudusss n tida lawa ini ~kekeke~

.thanx for visiting or TER-visit a.k.a TER-klik my lousy blog. hehe. nothing much here, it’s just about my daily life, my own..personal story. i guess by writing, or i should say typing is a better way to express my feelings n thoughts (and it's free!! ;D). thanks BLOGSPOT! i am not promoting anything tho . everyone are most welcome to drop me a line, but if u think my dearest mr.bloggie's a douche bag, feel free n don't be shy to click the X button. thank you n have a wonderful day peeps. thanx for reading!(or not) and...i'm sorry to my non-Sabahan readers/visitors (if any) bcos, i'll be using SABAHAN SLANG/LANGUAGE in most of my entries.

yang benar, :P

Followers

October 17, 2011

YESUS NO KAMBALUT TOKOU - VERSI TIDA HABIS LAGU

di suatu petang yg damai, si ibu dan si anak telah membuat cubaan menyanyikan sebuah lagu yg brtajuk seperti title d atas....namun, oleh sebab kekenyangan yg teramat....kedua2nya x mampu menghabiskan lagu tersebut.....kerana hampir tidak cukup napas.... a.k.a. semput @ opusakan.hahaha

lalu si ibu berabisss menyuruh anaknya mendelete video tersebut kerana "ihh bikin malu" dia bilang.... tetapi c anak bilang (dalam hati) "ish kenangan ba ni", lalu c anak pun mengupload video ini d blog untuk kenang2an...muahaha....d harapkan agar c ibu tidak otogod a.k.a. ber-emosi apabila mengetahui hal ini. ngehngehngeh~ dan kepada sesiapa yg cuba2 mengklik video ini, silakan mendengar d atas risiko sendiri....harhar.

video

ini adalah lagu lama yg sgguh mmbrkati ^_^ versi org putih dia bertajuk "What a friend we have in Jesus"...kalau mo dingar, ada d Youtube. ehe

August 15, 2011

Kehidupan 2011

punyaaa lama suda sy punya blog terbengkalai....huhuu.... syukur lah hari ni sy ada masa & mood utk update ni blog kesayangan sy...ngehehe...

pejam celik pejam celik (aisehh.... :P) skrg kita berada di bulan 8 sudah kan....bila imbas2 balik, time bulan Januari 2011...sy dipenuhi kerisauan tntang praktikum/latihan mengajar... sy risau pasal slang bahasa, sy risau pasal rumah sewa, pengangkutan, kewangan, observation dan segala2 yg berkaitan lah.. bila sy ingat balik time praktikum....sy rsa lucu dgn diri sndiri, sbb biasalah kan org Sabah & Semenanjung ni besar perbezaan bahasa dia... minggu pertama praktikum sy berusaha mo study cara / gaya bahasa diorang..sampaikan kadang2 perkataan yg tidak sepatutnya letak 'E' d hujung pun..sy terrrrr-'E' juga... contohnya.. pkataan "India"....jadi "Indie", "nota" jadi "note" (pandai2 saja lah kamu bayangkan sebutan dia ni).

ekceli masa tu baru sy tau yang bukan semuaaa perkataan yang ada "A" di hujung tu diorang sebut jadi "E"-__- huhuh...time bljr d UPSI dulu sy x prnh speaking dalam slang semenanjung sbb sy rasa btul2 ganjil terhadap diri sendiri apabila sy cuba bercakap seperti org KL. haha. (betapa skemanya pengeluaran kata2) .skali pula bila mau mengajar anak org sudah ni.....terpaksa juga ikut bahasa dorang....yalah kan....komunikasi tu penting antara guru dan pljar....kalau tidak...jadi mcm ayam VS itik becakap....haha.... tapi yalah....macamana sekalipun.... atau duakali pun.....atau berkali2pun sy bersemenanjung2 time mengajar....slang sabahan tetap ada juga ter-sisip ba...huahua....

pastuuu bulan Februari....saaaaammmmpaiiii bulan Mei.....sy pun menjalani latihan mngajar dgn penuh ketabahan dan kesabaran (kununlaa)....huhuu....kalau mo cerita satu2 tu cabaran2 semua.....sy rsa sampai pagi pun x dapat siap untuk sy taip.....haha....cuma satu ja lah cabaran yg paaaaliiiinggg KICK sy alami d sana ialah...bila TIADA AIR SeLAMA 2 MINGGU. terpaksa kami menyusahkan tu jiran sebelah rumah pg angkat air dari sana....guna botol2 mineral.... bayangkanlah....sy punya rambut sudah la panjang mengurai mengalahkan langsuir...4 botol air mineral (1.5 literx4botol) baru cukup untuk kasi mandi rambut....itu belum termasuk mo kasi mandi badan....erghh....stressssss btul2 time tu owhh....time tu, hampir sja sy mo kasi butak ni rambut -___-
ni semua gara2 tuan rumah kami yg kedekut mau repair paip! sittttt

bnyak juga lah dugaan time praktikal dulu tu....kami sudahlah tiada kenderaan....yang ada cuma dua batang kaki yg sememangnya tagap & berketul2 sbb hri2 jalan kaki pg membeli barang di Giant...hahhaha...sngsara juga khdupan masa tu ooh....sudahla teda air, teda kenderaan....ditambah lagi kesengsaraan kami, iaitu teda dapur....hahhaaha...trpksa masak segala2 resepi guna ricecooker....(kalau ricecooker ok tida apa la...iniiiii....ricecooker pun yg lusuh2 suda....yang btul2 meyayat hati bah keadaan dia...kadang2 dapat on...kadang2 x) -_- deiihh.... sebak pla paru2 sy mengingat semua iniii (hahah)....ohyaaa...ada satu prkara paling menggembirakan sepanjang praktikal.....jeng jeng jeng.....iaituuu time Hari Guru...kihkih...terharu btul bila dapat bnyk hadiah dari student2....tengkiuuu semua...muahh muahhh...i love u all

hmm next....bulan JUN.... buat masa ni sy x ingat apa yg berlaku dalam bulan JUn...mungkin sbb sy tlmpau happy di rumah, sampai sy tida peduli sudah apa yg berlaku d sekeliling sy...haha

Julaiiii pula....hmm awal bulan Julai sy start tanam sayur bunga....(haha rajiin kan saya)...kakkaaka. ok kalau kamu x pcaya sy rajin...sy upload gmbr sayur sy sebanyak dua batas lepas ni. muahaha (*mnta puji mode*) ~ekceli sy tida rajin bakaye...sy buat2 rajin sja tu pg tanam sayur dengan harapan sy bleh jadi kurus semasa adegan cangkul-mencangkul & tanam-menanam. hjung bulan JUlai (iaitu baru2 ni) sayur2 yg sy tanam boleh makan suda....hiihi.....walaupun sayur bunga sy tida lah segemuk sayur2 di pasar....tapi sayur yg sy tanam dijamin bebas dari racun2 dan baja2 berlebihan...muehehe....

SY X TAU KNAPA NI GAMBAR TER-ROTATE MCM NI -___- SY BALIK2 UPLOAD PUNNN SAMA JUGA JADI MCM NI.....*merajuk suda mgkali ni blog tlmpau lama d anaktirikan* uhuuhu... sila pusingkn & adjustkan leher anda 90 darjah ke kanan untuk melihat gambar ini.

dalam bulan Julai juga....satu detik bersejarah dalam hidup sy telah berlaku....iaituuu ISTIADAT KONVOKESYEN ...kekeke... akhirnyaaa...stelah berhempas dan berpulas study + praktikum, kami semua (batch 2007) menamatkan pengajian d UPSI....lepas ni menunggu posting.....hm walaupun masalah posting bagi 'produk' UPSI ni membimbangkan....tapi sy pcaya Tuhan sudah atur masa depan sy....Dia x akan memberi ular pada anakNya yg minta roti....

Okayy skrg ....OGOS....sy start kerja utk sementara d kedai photocopy d sini area pekan ranau...so far....rasa siok krja...bos pun ok....sporting...tidak kuat marah. walaupun sy jenis yg lambat pickup...banyak silap lagi tu buat kerja -_- silap tundul mesin laa....nasip bek tu mesin pun sporting juga....huehue. kalau rusak gara2 sy....hmmm tpaksa gadai henpon + jual gansing2 d tamu ooo bikin bayar...ahaha

SEPTEMBER....(bersambung d post akan datang) ngeheheh

p/s: thnk u kpda my bapa + mama, nenek, brother, kazen2 ku, Leng2, Tracy, Kristy, uncle Dimin, Sigin...etc...yg banyak tlg sy dr segi kwgn & skgn moral sepanjang sy study 4 tahun..God Bless!

June 18, 2011

main masak2...

hari ni & yg kemarin sy pg ikut kursus masakan d pusat masakan KEMAS, Ranau.. very the siukk... pengalaman yg mmg berharga bg sy... kalau ada lagi kursus2 mcmni, sy mau ikut lagi... ada kawan sy kastau (kawan yg baru sy kenal time kursus masakan), yg bulan lalu dia ada ikut kursus menyulam manik... GRRRhhh..!! tapi sy x tau pasal ni ...! mcmana pula mo tau kalau ada kursus2 mcm tu aa? d mana mo cek?? siapa yg mau ditanya??? T_T

~pasal masak2 ni, mmg minat & kegemaran sy... sy dapat hilangkan stress time memasak... trbawa2 mungkin bah ni hobi masa budak2...haha...kan time budak2 selalu mingkono2 / main masak2 ... saaampaai skrg dih jadi minat sy tu...

sepanjang program masakan ni, majoriti suri rumah yg join...sikit seja yg non-suri rumah..kekeke. tapi siok bah bcrta sama dorang...pastu dgr crta drg yg macam2 ada...ngeh2

sy mau lagi belajar buat kek / biskut / masakan2 lain da'a ni...

~hm ok2... ni gmbr2 time kursus kami..i managed to take a few pixs before my sot2 handphone died completely.


the buku program...


senang seja buat ni susu kacang soya... sy rsa, ramai juga yg pndai bikin ni...hihi


yg ni, kuih tradisional Cina


ni sbnrnya bukan karipap pusing, ni karipap biasa seja, mula2 kami mo buat karipap pusing, tapi tida jadi....btw, kalau karipap pusing, ada mcm corak2 / ukiran2 d tengah dia tu... tapi oleh kerana tu label TERR-tulis awal2.. jadi... begitu laitu... taru seja la..kih2


hmm ni favret sy.... sdappppp.... nama dia... kuih talam lemak manis keladi.... yummy~~ nnti sy mo buat sini rumah.. mo beli bahan2 dulu bisukk2....muehehe


yg inii tauhu....pembikinan dia agakk rumit nih... sy rasa....kalau sy teringin makan tauhu......biarla sy beli seja tu tauhu d pasar.. haha... sonto'un nanti sy mo kasi siap kalau sy buat sndiri...muahaha


hm...tu cikgu masakan cakap, ini manisan org India... sedap juga..tapi mcm tida ngam sama selera sy....


saya & sebahagian dari peserta kursus... hehe... (hari ptama: 17 Jun 2011)


hari kedua, 18Jun2011 - dlm gmbr: salah satu ckgu memasak - saya - pegawai yg in-charge kursus dari yayasan sabah (Puan Jessie) *lain2 muka sy sini sy rasa* mcmmm hantsss


Majlis penutupan: En. Hanafiah dari Yayasan Sabah... he's funny....siuk dingar ucapan dia....kekeke


ok la...habis suda crta sy pasal ni kursus masakan.. bye2 bloggie....hehe
btw, BIG THANKS TO CIKGU KEREEN DOMI yang tolong kasi daftar nama sy ikut ni kursus...
teengkiyuu sigu. hihi
^__^

June 16, 2011

randomness~

backgr0und blog sy bertukar lagi..LOL. bukan apa,, tapi sy tiba2 hilang motivasi mo kurus. haha. pduli la semua ni lemak2.

hmm sepanjang cuti ni sy tida krja d mana2 mcm kwn2 lain...sy diam2 d ruma seja menternak lemak tepu...haha.

baru2 ni result latihan mengajar kuar suda.... sy brsyukur btul sbb dapat 4.00 untuk pngs... walaupun pngk sy tida brapa tinggi....huhu....tapi sy cukup gembira suda sama ni keputusan yg sy dapat... =))

"LAYAK MENDAPAT IJAZAH SARJANA MUDA PENDIDIKAN"
ni la ayat yg paling sy hepi....coz menandakan bahawa segala penat lelah belajar+buat tesis+praktikum selama 4 tahun...tidak sia2 akhirnya... hehe....lepas ni, prkara doa sy:

1. supaya cepat2 kna panggil interview, lulus, pastu dapat tempat posting d sekitar daerah ranau
2. mo melangsaikan segala hutang2 termasuklah ptptn dan hutang piutang dari sodara2 ku yg baik hati selama ini... (thank u kazen2 ku yg selalu sy kasi susah... leng2, tracy, kristy, etc) kamu adalah sbhgian dari kejayaan sy.
3. mo mengubah segala2 aspek kehidupan yg perlu diubah...


neway....apa2 pun prkara d0a sy.. biar kehendak Tuhan sja yg trjadi....

hmm bsuk sy pg ikut kelas memasak anjuran yayasan sabah... kekeke... mo blajar banyak2 resipi ni... hihi...coz sy mmg suka masak...dan suka makan...hehe. time2 boring d rumah, sy suka pg dapur pastu mengantam apa seja bahan2 yg sy nampak bulie d masak. hehe..

mama sy ckp : "gumuk la sy ni lama2 kalo begini" . hahaa. sbb apa seja sy masak, sy kasi wajib mama sy makan masakan sy (kes dera kaini ah?) huahuahua.. tapi mama rela seja ba makan semua yg sy masak..sbb 'hmmm sedap' dia bilang setiap kali makan (hihihi.nada perasan ye di situ) hahaha. tapi sy x tau la kalau mama sy saja2 cakap 'sedap' walaupun sbnrnya x sedap supaya sy tida sakit hati kunun. XD sorry ki0 ama kalo begitu neh....huehue

~hmm dalam masa terdekat ni sy ada plan mo beli DSLR.. tapi blm pasti juga la mcmana....hehe. hrp2 dapat =)

okeehh blogiee..ngantuk suda sy..huhu... k, nite2~ ^^

June 6, 2011

Panduan Untuk Calon-Calon Temuduga Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP)

by Mohd. Adha Mohd. Zain
Panduan Untuk Calon-Calon Temuduga Pegawai Perkhidmatan Pendidikan di Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP)

Bacaan


Anda mestilah tahu perkara-perkara berikut secara umum walaupun tidak secara terperinci.


TERAS PENDIDIKAN NEGARA

- Rukun Negara

- Falsafah Pendidikan Kebangsaan

- Wawasan 2020

- Islam Hadhari


KEMENTERIAN

- Kementerian Pelajaran Malaysia

- Kementerian Pengajian Tinggi


SEJARAH PERKEMBANGAN PELAJARAN MALAYSIA

- Perkembangan Dasar & Kemajuan Sistem Pelajaran Kebangsaan

- Perkembangan Pelajaran Masa Kini


SISTEM PELAJARAN MASA KINI

- Pendidikan Pra Sekolah

- Pendidikan Rendah

- Pendidikan Menengah

- Pendidikan Khas

- Program Pendidikan Khas

- Sekolah Sukan

- Sekolah Seni

- Pembestarian Sekolah

- Pendidikan Pasca Menengah & Institusi Pengajian Tinggi

- Pendidikan Swasta

- Pelan Induk Pendidikan


KURIKULUM

- Teori Pendidikan

- Kurikulum Prasekolah

- Kurikulum Baru Sekolah Rendah

- Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah

- Kurikulum Kursus Perguruan Lepasan Ijazah

- Pengurusan Kurikulum

- Program JQAF

- Kia2M


PROGRAM SOKONGAN DAN HAL EHWAL MURID

- Asrama

- Skim Pinjaman Buku Teks

- Biasiswa dan Pinjaman

- Program Bersepadu Sekolah Sihat

- Program Pemakanan Sekolah

- Bimbingan dan Kaunseling

- Malaysia Teacher Standard


PIBG

Skim Baucer Tuisyen


PROGRAM KHAS KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

- Gerak Kerja Kokurikulum

- Sekolah Harapan Negara

- Hari Guru

- Projek Nilam

- Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia

- Majlis Sukan dan Kebudayaan Perkhidmatan Pelajaran

- Malaysian Teacher Standard MTS


URUSAN PERKHIDMATAN

- Perintah-Perintah Am

- Peraturan-Peraturan Lembaga Tatatertib Perkhidmatan Awam 1993

- Arahan Perbendaharaan

- Panduan Perbendaharaan Tatacara Pengurusan Stor

- Arahan Perkhidmatan

- Akta Acara Kewangan

- Peraturan-Peraturan Pegawai Awam


FAKTOR-FAKTOR PENILAIAN

Calon-calon akan dinilai dari aspek-aspek berikut :


Cara Penyampaian/Berkomunikasi.

Kemahiran berhujah dan kemampuan menyampaikan buah fikiran dan maksud dengan rasional, logik, jelas, tepat dan padat adalah faktor utama ke arah kejayaan seseorang guru profesional. Adalah menjadi andaian asasi bahawa guru-guru terlatih adalah fasih, cekap dan terampil dalam menggunakan Bahasa Melayu. Oleh itu, calon-calon yang didapati tidak cekap dan tidak fasih dalam penggunaan Bahasa Melayu akan gagal dalam temuduga. Guru-guru yang tidak prihatin dalam pengucapan bahasanya sehingga selalu kabur atau memesongkan maksud yang hendak disampaikan akan diberi penilaian yang negatif. Perawakan Dan Penampilan Diri.

Calon-calon dikehendaki hadir temuduga dengan berpakaian kemas dan sopan. Calon-calon lelaki dikehendaki memakai baju kemeja berlengan panjang dan bertali leher, manakala calon-calon wanita memakai pakaian yang bersopan.


Pengetahuan Ikhtisas.

Adalah menjadi harapan Lembaga Temuduga bahawa guru-guru terlatih yang ditemuduga mempunyai pengetahuan yang wajar dan mempunyai kemahiran berbincang secara canggih (intelligent discussion) mengenai perkara-perkara berikut :-


a) Sejarah pembentukan dan perkembangan Sistem Pendidikan Negara dari segi dasar, pengurusan dan pentadbiran, sistem persekolahan, kurikulum dan sistem penilaian. Adalah diharapkan calon-calon telah membaca, mengkaji dan menerapkan fakta-fakta penting di dalam Penyata Razak (1956), Laporan Rahman Talib (1960), Akta pendidikan 1961 dan Laporan Kabinet mengenai perlaksanaan Dasar Pelajaran (1979);


b) Struktur dan sistem pengurusan dan pentadbiran negara pada peringkat pusat, negeri, daerah dan sekolah.


c) Falsafah Pendidikan Negara, khasnya dari segi perlaksanaannya di sekolah dan dalam bilik darjah.


d) Pengetahuan yang mendalam mengenai Dasar Pembangunan Negara/Wawasan 2020 dan hubungkaitnya dengan pendidikan dari segi falsafah dan amalannya.


e) Pengetahuan akademik yang wajar berkaitan dengan matapelajaran yang diajar opsyen/matapelajaran pengkhususan di institut/ maktab perguruan/ universiti.


f) metodologi dan perkaedahan matapelajaran yang diajar dengan tumpuan khas kepada aplikasinya di dalam bilik darjah.


g) Konsep, teori dan prinsip pedagogi dan psikologi dengan tumpuan khas kepada aplikasinya di dalam bilik darjah.


h) Falsafah dan konsep mengenai kurikulum dan perkembangan kurikulum dengan tumpuan khas kepada KBSR dan KBSM dan hubungkaitnya dengan matapelajaran yang diajar dan matapelajaran opsyen/pengkhususan di Institut/maktab perguruan/ universiti.

Pengetahuan Semasa/Am.


Pengetahuan semasa/am dikaitkan dengan aspek celik budaya. Celik Budaya diertikan sebagai kepekaan, keprihatinan dan daya ingin tahu terhadap alam persekitaran hidup dari segi fizikal, sosial, ekonomi, pentadbiran dan politik. Seseorang yang celik budaya mempunyai pengetahuan dan maklumat asas mengenai alam persekitarannya dan dapat berbincang secara canggih mengenainya dari berbagai-bagai sudut pandangan dan perspektif.


Laporan Nilaian Prestasi.

Laporan nilaian prestasi adalah juga diambilkira dalam pemilihan seseorang calon itu. Penilaian ini dibuat oleh Pegawai Penilai masing-masing dengan berpandukan kepada format borang yang dikeluarkan oleh Kementerian Pendidikan. Antara aspek-aspek yang dinilai ialah dengan memerhatikan guru berkenaan mengajar di dalam kelas atau membimbing murid-murid di dalam aktiviti-aktiviti ko-kurikulum.


Sijil Ko-kurikulum

Bawa sijil-sijil Ko-kurikulum termasuk dari zaman persekolahan... ada markah untuk Ko-Kurikulum


CALON TIDAK DIPERAKU @ GAGAL

Lemah cara penyampaian/komunikasi

Lemah perawakan/sikap.

Lemah Pengetahuan Am.

Lemah Ikhtisas.

Lemah keseluruhan.


http://myadha.com/ (credit kepada urg yg post ni tips2 / panduan.. sy nampak ni dari note fb urg ba, sy nda ingat pla sepa tu....sorie)


p/s: gud luck kpda calon2 interview SPP (yg belum d ketahui bila), trmasuk sy yg serba kekurangan pengetahuan ini.. huhu ~.~ bha mari la kita study semua ni prkara d atas.... huk2 ~*pingsannn*

June 2, 2011

BERTUKAAARRR!

HAHA ~~ tukar2 kunun background blog ni.. borink sy nampak tu purple.. mcm bikin lemah semangat -_-'

ni merah baru laa.. meningkatkan metabolisme jiwa ...kakaka (dess sejak bilaaaa)
-.-"

sy suka sudah dih mo aktif2 jenguk ni blog....hihi.. MERAH + PUTIH.... tapi mcm warna santa claus pla kan. namun, pemilihan layout ini tidak mempunyai sebarang kaitan dengan enchek santa claus okeh. sy cuma tertarik sama tu LADYBUG yg sentiasa tersenyum d background blog ini ~


knapa sy suka tu ladybug ?
kerana~~ sy berasa bahawa body ladybug itu seolah2 mencerminkan diri sy skrg....GEMUK , KECHUBBY-AN yang terserlah , BULAT , etc etc +.+'

jadi, kalau setiap kali sy masuk blog, then tingu tu ladybug, itu akan menjadi motivasi kepada saya untuk menguruskan badan. yeaah ~~(kunun LAa . haha) -.-' skali ngaa...motivasi bertukar menjadi motif yang basi ... sampai bila2 punnnnn TIDAK TERCAPAI. haizz. bosannnn. sy mo jadi kurus dan ramping.. i'm not happy with my weight. i want to get a good body curve T_T

p/s kepada mama saya:

1. jangan lagi kita limpas sana KFC, nanti sy tergoda
2. jangan lagi kita beli lada putih, nanti sy temakan nasi sampai 2 piring

;-(

~~oopss....ending entri yg keluar tajuk..hihi~~

May 27, 2011

GiveAway Pe-Patung "akuhanyasatu": echaRierie

thankies for da tag allyn ^^ ni first tyme sy join Giveaway2 yg begini.. harap2 bertuahla diri ku ini., hihi. sebab bab2 mcm ni sy mmg x prnh menang... give away ni lebih kurang macam cabutan bertuah bah kan? (sy rasa la)

seumur hidup sy, sy mmg x pernah menang cabutan bertuah -__- erghh....sy mmg ditakdirkan untuk tida bertuah kah ni? T_T uuhuk. (ni bukan entri mau minta kesian2 sama tuan punya contest arr) kakaka. sekadar luahan jiwa yang sedang berduka lara mengenangkan nasib. hahaa XD

hurmm to miss echaRierie , hihi~simple entry saja ni^^

bha sy tag ni 3 org kwn bloggers dulu untuk mengcompletekan syarat2 penyertaan :)

1. awel

okay d0ne! ^^

baiklah rakyat jelita sekalian, memandangkan dan meningukkan malam sudah melabuhkan tirainya, maka patik pergi beradu dahulu okeh.. harap2 bsuk sy rajin blogging untuk sambung balik tu entri 10days challenge. -__- (yang telah sekian lama terbengkalai dan kekurangan kasih sayang daripada gue) huhuh

~vavaiiii =))

May 18, 2011

tik tik tik tik~ *typing sound* ~

~~ dear bloggie, the main reason i blog on u today is... i feel the universe is ignoring me. ~well...it is not easy to find a rainbow when i need one.

when i think about my frens, we're all struggling in some way.... we, we are all struggling with dis life, in dis life n the only thing i knoe 4 sure is dat just when things are going well, sumting owes comes along to crap all over it... darn~

sumtimes i feel like my life is a game of Snakes & Ladders (game ular2 yg atas kertas tu, yang mo lempar dadu pastu naik turun d tangga) and i'll never land on the long ladder that takes me up to the finish bcos i keep landing on the snake's head n falling back to the beginning of the game. over and over again~~

do good things really come to those who wait? or is dat just a line? well...i have no idea.

so~~ it's been a while since i last blogged andddd......right now i am finishing up this practical thingy, anddddd now i'm thinking about................... what??? to do next??? hmm... so many things, so many confusing thoughts... hmm...hmm and hmmm..... *blurr* ~@.@~~*rolling eyes*~

soooo~~~~today i cleaned my room and packed all my things (bisuk mo pg kasi pos pg sabah :D) huhu i felt GREAT to see my not-so-many things are all in boxes oredy and now., i am just counting days to muli sabah^^

~~anddd..in the meantime i've been listening to lots of music, especially the jiwang2 songs, eww... i need to get back on track.. i dun like to feeling2 the emo-ness , nanti cepat tua ...haha *broken english* aaa biarla, sy memangpun bukan cikgu BI. saya ckgu sejarahhh ok...oleh itu, please ignore my poor grammar & my lack of vocab -_-

hm hm hmmm...okeyylaa.... i think diz mumbling is enuf oredy.... okkk gud niteee all~~ xoxo

May 5, 2011

feeling nostalgic *_*

hollaaa peeps!

pheww! i am so mad cause i just wrote a really long blog post and guess wat..? i didn't save!! so frustrating! ereii~ *slapping myself* ..
so, my dear bloggie.. i'm gonna give you the ringkas2 version of what i just wrote. heheh

dis morning i woke up late~ it was freezing cold (p/s: i'm having a fever T_T) n i couldn't be able to get out of my warm and cozy 'bed'. (my 'bed' = tikar. LuL)

pastu pukul 12.30 pg skolah....1.05pm-3.25pm mengajar non-stop (my mouth almost got cramps. sigh....every THURSDAY of my life here is hard as hell).
4.30-6.40 sukantara.

uhh sedih ... as i watch the students doin the sukantara, i realized that back then i actually failed to enjoy my school days , and now i feel i must get it back! ~but yes i know its impossible to go back T_T i know those days are gone and will neva come back ;(

.. i just wish i could go back to those days and do things differently...huhu...sy menyesal x aktif sukan d sekolah duluu...eee terlambat suda ni penyesalan....i want to go back in time & do evrything all over again widaut any regret! T_T .sobs..sobs~ if only time was in my hands, i wud go back to my school days. i really2 miss my school days like crazeyy...and not only my school days...i'm missing my childhood too....huhuu

i think it would be absobloodylutely awesome to turn back the time and start my life all over again...wudnt that be C00L ? ;D

May 4, 2011

EXCITED vs SEDIH

EXCITED sebab 2 minggu dari skrg, i'll end my practical ^^ no more LESSON PLAN and BBM to do....teehee~~ (untuk sementara la..nnti bila suda posting, hidup sy akan bergelumang dgn RPH & BBM) T_T huhu...nga, x apa x apa....sy ikhlas menjadi seorang cikgu cikgi....cewahh.. kunun.

SEDIH sebab sy akan meninggalkan seluruh warga SMKS3 (esp the students & guru2 SMKS3 yg sporting)..

paling sy x sabar mo kasi tinggal ialah ni RUMAH SEWA kami yg mcm sarang penagih dadah, suda la buruk, tuan rumah dia lagi lukik / kedekut (mimang pakej lengkap laini keburukan dia). pernah ba kami teda air selama 2 minggu... gara2 tu tuan rumah mo tunggu tukang paip yg minta bayaran paling murah untuk pg repair tu paip yg pecah.... buduh btul..mcm sy mo tempiling seja tu tuan rumah..nasip urg tua.. (sy anti btul sama urg yg lukik2 ni, btul2 bikin panas) walopun teda air 2 minggu, kami ada mandi juga tau aa. kami p minta derma air sana ruma sebelah...(kasi tbal muka ja ni) ee Tuhan ja yg tau betapa besarnya ke-malu-an kami semasa pg meminta air d rumah sblh....kdg2 terganggu bah tu jiran tidur...sbb dia awal ni tidur sama anak2 dia...huhu.. x apa la tu..~~pengalaman mendewasakan~~ deblang tu lagu tu kan. p/s: lagipunkami bayar jga ba tu air yg kami minta dr rumah sblh... bukan piri2 seja.. nga mengganggu kehidupan dia jga bakaye tu kan time kami p angkat2 air .... xpelah...nak x nak, itu semue dugaan yg kite kene hadapi... (hasil pembelajaran bahasa smnnjung selama 4 bulan...hahaha)

hm bsuk mo bngn awal lagiiii ....adess.... takanan ! takanan! bnyk neh krja mo buat...ingatkan d saat2 akhir praktikal, makin rileks, skali makin bizi pula....ereiii....k lah....sy berZZZzzz dulu...tata~ titiww~ tutu~

April 24, 2011

CAMPiNG

Kem Kepimpinan SMK Senawang 3
TEMPAT: KEM WIRA JAYA, SUNGAI CHONGKAK, HULU LANGAT, SELANGOR
MASA: 22 - 24 APRIL 2011

duuluu sy yg jadi peserta....skrg sy jadi guru pengiring (oh tidakk....diriku semakin tua...tapi sy rsa, jadi peserta la yg palingggg SIOK. sy jeles ni nampak drg buat aktiviti bkumpulan, malam solo, larian komando (yg ada lumpur2). tapi rasa jeles tersebut hilang apabila sy mengetahui bahawa ada PACAT di tempat itu

sebanyak2 makhluk d dunia, sy sangat BENCI, dan GELI kepada binatang tersebut (pacat & lintah). kalo cacing sy x geli sebab cara dia beguyang x bikin geli....slow motion ja...tapi ni pacat pnya prgrakan btul2 sy x mampu fikir positif. amat huduhh

time aktiviti SOLO NIGHT STRESS, sy sama c awel sebagai cikgu pengiring pg tgk2 la kunun (dengan niat mo join tu fasilitator2 kasi takut2 tu peserta). skalii time tu...mula2 sy tidak sedar ada seekor pacat durjana yg pg memanjat tangan sy dgn penuh bersemangat waja

tapi x lama kemudian,tiba2 mcm sy rasa ada sumting yg bgerak2 d tgn sy.. skali sy suluh (guna flash camera hp)....ewwwkk!! tu pacat sdang mencari port untuk dia menggigit suda ni!! sy pn apalagi...panik yang teramatt.... depan cikgu borhan (guru disiplin smk senawang 3) pun sy x trkontrol lagi tu perangai...huhuh. skali dalam bas time mo pulang suda tadi, sy cek2 gmbr d hp...rupanya sy TERRRR-record pula tu kjadian..haha,budusss dpan ckgu borhan lgi tu sy telumpat2 ktakutan

video

aiya tida kana nampak tu pacat pula dlm ni video, x sgja terakam gia, kalo yg sgja pnya, kompem sy zoom2 suda tu pacat dlm ni vid....nga sorou po la, bulih jadi knangan juga ni bagi sy

ok laa itu seja sy dpt apdet utk ni kali...sakit2 o badan sy lepas ikut tu xpdc....ktara btul ni jarang eksesais....huhu. bsk pula lecturer dtg observe....wish me luck! xoxo...byeee

March 25, 2011

HARI JUMAAT YANG KURENGG~

sorry my bloggie for the lack updates lately T_T kepada yang follow sy, tapi sy belum follow back tu, sabar2 dulu aa.... busy bah sejak akhir2 ni kunun (bizihh mengalahkan pengetua.lol). bnyak mo buat n banyak mo d pikirin... bahan bantu mengajar, buat lesson plan, buat nota edaran, soalan latih tubi, rancangan untuk aktiviti pelajar, tanda buku latihan students, kursus prtolongan cemas pbsm....etc.

biasanya kalau hari jumaat, sy adalah antara makhluk2 Tuhan yang paling happy dan bahagia. sebab hari jumaat menandakan hari sabtu bakal menjelma. muahaha. tapi hari ni sy rasa mo0dyy btul...mcm sy rasa mo maraahhh ja. sy dpt rasa juga wajah sy yg very the poinrodus. iskk. knapa bah gia sy ni??

harap2 lepas pg tgk wayang bisuk, mood jadi neutral balik. bsuk sy sama hausmet sy pg tgk WORLD INVASION. sy terhingin mo pg kboks untuk merelease tension, tapi bila ku lihat sisa2 duit di dompet.... terpaksa ku cancel niat d hati. huahua. ksiannya jadi guru praktikal ni... teda gaji T_T

at first mengajar d sini, sy rasa mcm x blh survive n mcm susah mo membiasakn diri dgn bahasa sini, budaya skolah sini...etc. tapi skrg, bila sudah 2 bulan d sini, i develop loving feelings toward my students and for sure, i will miss them. huhuu

okay thats all for now, i will blog about the 10 day you challenge next time. huhuu. urg len sudaaa habis, sy barrruu bekakai m0 buat. -_-

p/s: dear Saturday, please be fun.

March 19, 2011

KALA


video

browsing2 my folders, suddenly found this. hehe sy prnh upload dulu, tpi ntah d mana sdah tu post :P listen to the lyrics, n please ignore the lousy vocal. huhu

March 17, 2011

DASAR LOGOP !

just now i saw this photo on facebook. sy mengantuk sudah bah ni, but i cudnt help it, sy gagahkan juga biji mata sy untuk post ni. sbb ada satu kejadian sy teingat pasal urg logop. hahah. bukan juga kejadian yg mcmana bah, tapi tiba2 termuncul d ingatan sy. XD

how to start ar... haha. gini ba, uncle sy kerja sebagai security guard d satu kilang papan. itu kilang d depan rumah kami jak. dia kerja sna shift malam (setiap hari dia kerja start jam 6pm-6am).

satu kali tu kan, tiba2 dia call kami d rumah, dalam pukul 4 pagi.

uncle : uii bangun kamu, kol polis, ada urang mati sini depan kilang!

kami semua tekejut la, then kami call polis. tu pulis pun ... edeiii... jam 4am kami kol, dia sampai jam 7am. what the fish.

pastu dengan excitednya kami semua keluar pigi tingu tu urang mati yang terletak d depan kilang. haha. cara dia terbaring / terlimpang 100% macam gaya tuuuuna urang dalam gambar.
kalo d ranau kan, jam 4am tu suhu dia mcm dalam aisbok. bikin bagagar tulang.

kami pg dkat tu urang mati kan, kami try la kasi guyang2 badan dia, edeiii punya kodou / karas mcm ais. kami tingu badan dia, mcm teda suda tanda2 proses pernafasan berlaku (kami pun meng-consider bahawa dia memang suda mati kerana kesejukan). pastu kuat betul bau montoku / alkohol. kami panggil2 lagi tu urang untuk memastikan dia ni suda mati ka tida. (kami panggil: oiiii oiiii bangunnn!)

dalam hati sy : kotoh la ko sana, sepa suru logop tahap pawerenjes sampai x tau suda jalan balik ruma.

d dekat rumah kami tu ada bustop, so kami pun duduk sana sementara tunggu tu sooo called-pulis datang. tunggu punya tunggu (sambil gagaran kesejukan), tiba2 yang pukul 6.30am itu urang beguyang. dia beguyang kasi bagus seluar dia.

i was like .... "what the fudge u son of a biscuit!! napa ko idupppp ????"

kami pun rasa sungguh buduh dan telepon balik tu pulis mengasitau bahawa itu urang mabuk yang kami sangka suda mati, dia suda idup balik. tapi tu pulis yg sambut telepon, dia bilang pasukan durang on the way suda pg d tempat kejadian.

huhh... terpaksa juga kami tunggu smpai polis datang, (iaitu pada pukul 7am). bila tu pulis sampai, drg pn pg siasat tu urg mabuk, pastu tu urg mabuk kana marah sbb dianggap telah mengganggu ketenteraman awam. (dia pg limpang2 d tgh jalan gia)

kami balik rumah, pastu sambung tidur balik. dalam keadaan yang x tau sama ada mo ketawa ka mo marah.


huahua. sekian, terima kasih kepada yang terbaca ni serita yang teda2. hahhaha

p/s: sy anti-logop :P

DAY 3 : THREE FILMS


hey bloggie! adeei sy terskip 1 hari owh.... blame the broadband! grhhh. line mcm siput.
+_+ online d fb pun tpksa guna that [via celcom sms] thingy. huhh. dapat view profile tapi lambat loading, pics, vids, comments, & mo kasi LIKE status or komen urg pun sonto'un btul. bunguk kan.. the line is killing me. bloody lame!

ok3 just 4get it. lumrah broadband~ (or maybe the web/internet yg bermasalah ni, coz d fb bnyak urg komplen).. bukan sy seja laini yg merasai ke-siput-an internet kan. huhuu. ok now tanpa membuang bihis, lets continue this 'challenge' kekeke.


1st film / movie: WINDSTRUCK

ini lahh first movie yg berjaya dengan cemerlang, gemilang dan terbilangnya membuat diri ku yang rock n roll ini ter-menangis. hahah. masa tu sy tingkatan 3 (if i'm not mistaken). and time tu bapa sy baru beli vcd player. kakaka. ini la first movie yg sy tingu dengan menggunakan vcd player. sblum bapa sy beli tu vcd player kan, kami tingu film/movie guna yg video player tu, .. yg pita video tu bah..(sila tingu gambar d bawah) yg basarrrr, berbentuk empat segi, dia punya video case femes tu untuk digunakan sebagai tempat pensel. muahaha. okeh sepa2 yg tida knal ni benda, nama saintifik dia VHS (sy x tau VHS tu apa nama penuh dia, kamu google ja la kalo kamu berminat mo tau ar) ekkeke.

siok mau guna ni jadi tempat pensel, luas dalam dia then bulie dihias2, kalo kami dulu, kami taru gambar artis keminatan kenen. hahaha. time tu sy jiwang2 lgi gia (smpai skrg pun masih jiwang juga kaye sikit2 wakaka), gambar c siti nurhalijah sama gambar tomok meti kopio sy p lakat. hahhahaha

okeh, next...


2nd film/ movie : CHOCOLATE (THAi MOViE)

ok sblum sy kasi terus mengexplain, sy mo kasi umum bahawa sy memang peminat cerita yg belawan2 n bekungfu2 (walopun teda yg tanya) hahahh. hmm dari banyak2 action films/movies yg pernah sy tingu, sy pilih yang ini. sy x tau napa sy obses sama ni cerita. smart bah cara dia belawan, sharp pergerakn dia. plus, perempuan kn starring dia :P muahaha. tapi yg menarik hati sy pasal ni movie, ialah.... mama ni prmpuan sangat hot n cantik. tapi anak dia (ni perempuan yg dalam gambar) ada masalah perkembangan otak dia sejak lahir. tapi dia cepat follow pergerakan orang yg dia nampak. pastu dia belajar martial arts melalui movie2 n dalam game. hmm kalo kamu mau tau dgn lebih lanjut, silakan google sinopsis dia arr. XD. (p/s: 18sx n 18sg) budak2 nda bulie tingu.



3rd: FILMs/MOVIEs PASAL HANJiNG
yang ni sy pandai2 ja kasi jadi 3 in 1. huahua. sy x tau mana satu sy mau pilih untuk taru d sini. sy combine semua ja. coz semua ni movie pasal anjing yang telah berjaya membuatkan mata sy bongkung (swollen eyes) tahap kronik sampai sy nda pg kuliah. hahhaa

1. A Tale of Mari and Three Puppies
2. Hachiko: A Dog's Story
3. Hearty Paws

p/s: seriously berkotak2 tau tisu sy habis time tingu ni.
(curse my love for doggies T_T for making me cry smpai sakit paru2)
* * *

okayyy selesaiiii untuk day 3.... hehehe... harap2 bsuk line ok. huhu... upss.. lupaa... bsuk sy p KL... hmm kalo x penat, sy akan berusaha mem-blogging-kan diri (walopun bukan juga ada yg pg baca). kakaka. okkiesss..... awayyy from keyboard~~

March 14, 2011

DAY 2 : TWO SONGS

1ST SONG : What Are Words by Chris Medina.


the lyrics n the way he sing this song couldnt have been any better. i love u Chris Medina. u've won million hearts. tapi bukan sama tunang/kekasih ja kita spatutnya buat gini. paling utama, sama parents + family kita .

i was in tears listening to this. God bless u Chris, n ur sweet angel, Juliana.. God is the great healer... FAITH, LOVE & HOPE...this is one of the most inspiring song i've ever heard.


2ND SONG : Satu Hal Yang Ku Rindu (LAGU ROHANI CHRISTIAN)


i just love this song. its beautiful.. the lyrics + melody.....
this song touches my heart everytime i listen to it..

DAY 1 : ONE PICTURE OF URSELF


okay lets start this 'challenge' thingy ^^


i picked up this photo bcos everytime i look at it, it reminds me of my mum's birthday.. haha. i dunno why is that. owh ya, mgkin sebab sy guna ni gambar time buat video birthday mama sy. kekeke. heres the video (uploaded on my facebook). oopps crappp ... i forgot... due to my privacy setting, only friends of friends can see that. hmm.. nevermind lah kan. coz it is not the video that matter here..huehuehue.



10 DAY YOU CHALLENGE


ehemm ehemmm.... (sakit kerongkong sy lepas makan megi) haha. okeh2.. hari ni, sy kna tag oleh Mrs. MyGamanBorneo, tengkiu sbb sudi tag sy ^^ hehehe. selama sy berblogging ni, ni la first time sy kna tag untuk challenge yg begini ni... bila sy tingu2, mcm siok ni mo join... heheh.

btw, bila sy baca post pasal challenge ni, sy baru perasan peraturan dia, msti mo tag 10 org blogger lain. hmm i think i'm gonna skip that rule... hehe. i'll do this just for fun, and not as a challenge... :D well, at least i have sumting to blog for these 10 days ahead kan.. coz sy sllu teda idea bah apa mo post ni... so... thanks mrs.mygamanborneo... i loikeee this! lain kali tag lagi arr. kekeke.

March 13, 2011

BERAPA GAJI YDPA??




tiba2 sy tertanya2 berapa sebenarnya gaji Yang di-Pertuan Agong (YDPA) ??
Perdana Menteri ??*_*
(yg ktara btul ni teda krja lain) XD *tapi pengetahuan am bah nii* ~huehue

well, kalo ada pa2 hal yg kita mau tau, tapi kita tida tau.... tanya lah kepada yang pakar.... iaitu enchek google yang sedia berkhidmat 24 hours~ kakaka

gugel punya gugel..... sy tejumpa satu blog yg betul2 telah menjawab segala pers0alan ku. kih3. credits to fahmiadilah.blogspot.com. okeh yang maklumat2 pasal gaji YDPA n the geng ni, semua sy kopi pes dari blog dia. untuk rujukan sndiri begia ... manatau dia tiba2 ubah link blog dia, bekakai nnti sy mencari balik. kuikuikui.

p/s: sy kasi BOLD ayat2 yg sy rasa impoten. kekeke. then pandai2 ja ni sy jadi pengulas x bertauliah.

okiess... lets chekidautt~~


Elaun untuk Agong dan Permaisuri Agong

Ini adalah dibawah Undang-undang Malaysia Akta 269 (Akta Peruntukan Diraja 1982).
Ini budget tahunan untuk Agong. Akan dibayar secara bulanan kepada Agong. Selain dari elaun untuk Agong ni, mereka masih dapat elaun Sultan di negeri masing masing.

1. Privy Purse - RM360,000 (bermakna bulanan adalah RM30,000).
2. Elaun keraian - RM120,000 (bulanan sebanyak RM10,000)
3. Elaun diraja Istana Negara - RM144,000 (bulanan sebanyak RM12,000)

So, total setiap bulan seorang Agong dapat adalah sebanyak RM52,000. (gilaaa lerrr..... pingsan mo kasi abis ni duit) lol

Elaun untuk Permaisuri Agong ialah

1. Privy Purse - RM67,200 (iaitu RM5,600 sebulan).
2. Elaun keraian - RM21,600 (RM1,800 sebulan).

Total sebulan Permaisuri Agong dapat ialah RM7,400 .
(waah gaji bini Agong pun lumayan oo)

Selain daripada tu, setiap tahun Agong dapat lebih RM53 million untuk perbelanjaan istana, sambutan tetamu dan untuk gaji pekerja dia. Breakdown nya adalah seperti berikut

1. Perbelanjaan istana dan sambutan tetamu - RM52,259,100
2. Gaji kakitangan istana - RM1,004,880

Elaun untuk bekas Agong dan bekas Permaisuri Agong

~Bermakna setiap bekas Agong yang tukar setiap 5 tahun tu akan dapat elaun bekas Agong dan bekas Permaisuri Agong. Ini adalah dibawah peruntukan Undang-undang Malaysia Akta 270 (Akta Istana Negara Elaun-elaun Diraja 1982) pindaan 2006.

Dibawah akta ni elaun akan dibayar kepada bekas Agong dan
bekas Permaisuri Agong setiap bulan untuk seumur hidup.

Contoh nya lah kan, macam Sultan Azlan (bekas Agong), selain dari elaun Sultan dia dapat tiap bulan, dia juga dapat elaun bekas Agong.

1. Elaun Diraja Istana Negara untuk bekas Agong - RM15,180 sebulan.
2. Elaun Diraja Istana Negara untuk bekas Permaisuri Agong - RM4,500 sebulan.

Boleh dikatakan kat Malaysia ni kebanyakan Sultan dah pun jadi Agong, just imagine berapa banyak kerajaan belanjakan untuk kesemua bekas-bekas Agong dan bekas-bekas Permaisuri Agong yang masih hidup..
( KAYAAA Owh kan MALAYSIA, guna duit sepa tu ar ?? ) :P

Pencen khas untuk balu Agong

Ini adalah pencen untuk balu Agong. Bermakna kalau Agong tu mangkat semasa dia tengah jadi Agong, so balu dia akan dapat pencen ni. Contohnya pencen khas ni Siti Aishah dapat sebab Sultan Selangor mangkat masa tu dia tengah jadi Agong. Ini adalah di bawah Undang-undang Malaysia Akta 223 (Akta Pencen Khas Raja Permaisuri Agong 1979).

So, ini lah yang Siti Aishah dapat.

1. Pencen seumur hidup - RM4,500 sebulan.
2. Kereta (cukai jalan dan bayaran pendaftaran percuma) atau wang pukal RM250,000 untuk kereta. Juga dapat RM2,590.87 sebulan untuk driver dan maintenance of car.
3. Rumah Kerajaan yang akan disenggara oleh Kerajaan atau wang pukal RM750,000.

Elaun Sultan dan kerabat (contoh Kedah)

Elaun untuk Sultan dan kerabat kat setiap negeri adalah dibawah peruntukan negeri masing-masing. Setiap negeri ada Enakmen Peruntukan Diraja. Ini contoh untuk Kedah. Basically, kat negeri negeri lain pun lebih kurang sama juga amount nya.

1. Elaun Sultan - RM52,600 sebulan.
2. Elaun keraian Sultan = RM15,480

So, setiap bulan Sultan (contoh disini ialah Sultan Kedah) ialah sebanyak RM68,080.

Untuk Sultanah pulak elaunnya adalah

1. Elaun Sultanah - RM12,000 sebulan
2. Elaun peribadi Sultanah - RM2,600 sebulan.

Sebulan Sultanah akan dapat RM14,600.

Elaun lain lain untuk kerabat ialah
Raja Muda - RM13,000
Raja Puan Muda - RM5,200
Tunku Bendahara - RM4,000
Bini Tunku Bendahara - RM1,250
Tunku Temenggung - RM3,500
Isteri Tunku Temenggung - RM900
Tunku Laksamana - RM3,000
Isteri Tunku Laksamana - RM600

Banyak lagi elaun untuk kerabat bergelar.

Selain daripada tu kerabat-kerabat lain pun dapat allowances juga. Contoh macam anak anak Sultan dapat allowace dalam RM1,000 sebulan and kerabat jauh sikit (bukan anak Sultan) dinamakan kerabat kategori 2 juga dapat allowace sebanyak RM500 sebulan.

Gaji dan allowances untuk Perdana Menteri, Menteri dan Ahli Parlimen

Ini semua adalah dibawah Undang-undang Ahli Parlimen (Saraan) pindaan 2005 ...

Gaji untuk Perdana Menteri, Menteri, MP adalah seperti berikut,

Perdana Menteri - RM22,826.65 sebulan
Timbalan Perdana Menteri - RM18,168.15 sebulan
Menteri-menteri Kabinet - RM14,907.20 sebulan.
Timbalan Menteri-menteri Kabinet - RM10, 847.65 sebulan
Setiausaha Parlimen - RM7, 187.40


Ahli Dewan Negara - RM6,508.59
Ahli Dewan Rakyat (ni kira MP lah) - RM4,112.79

So, contohnya macam Najib Razak... Dia adalah Perdana Menteri dan juga Menteri Kewangan dan juga dia adalah MP, so monthly income dia ialah

= RM22,826.65 + RM14,907.20 + RM4,112.79
= RM41,846.64. (peeewittt !!)

Ini formula untuk calculate pencen bekas MP.

Pencen:
1/144 x tempoh perkhidmatan (bulan) x Gaji

Minimum pencen dapat ialah separuh dari gaji MP. Bermakna kalau jadi MP satu penggal pun akan dapat pencen paling sikit pun RM2, 056.40. Lagi lama jadi MP lagi banyak pencen dia akan dapat.

Gratuity:
1/48 x Gaji x 12 x tempoh perkhidmatan (bulan)

* * *


(all images were taken from google)

p/s: hebatkan gaji diurang :P

WSB + SABAHAN BLOGGER hehe

yesterday i joined WSB (WE ARE SABAHAN BLOGGER MANIA) & SABAHAN BLOGGER. at first, i am shy2 to join wsb bcos blog sy nda smart mcm wasabers2 yg lain, ngeh3. ntah apa2 ja yg sy post sini blog ni XD sy seja yg paham kali. hahah. urg len pnya blog bukan alang2 hebats, dan bermutu dgn gaya bahasa n crta2 yg siuk n manteps..

ngaa... dgn perasaan oberkompiden dan pura2 tida tau malu, sy pg join seja dih XD kekeke. i'm now officially a wasaber :P
so, for the record, i want to keep the screenshot here XD hehehe. thanks WSBs for the kind welcome :> *blushing*


MySpace
p/s: EXCITED nampak nama sndiri kna publish d wall WSB . kakaka . XD *mekirayou*

March 12, 2011

CUTI !

yeaah cuti 1 minggu!! muahaha XD
MySpace
aha ahaa i like itttt!! lalalalla~~ HAHA

~msti mo menikmati betul ni cuti... coz bulan april teda cuti langsung! huahua. time cuti2 gini baru laa sy dapat jenguk2 ni blog... kalo time bizi2 tu, kirim salam ja la.... haha.

bsuk hari ahad.... hm smbayang sndiri2 d ruma ja ni.

btw, skrg smua org bckp psl tsunami... mmg bikin risau :( lets pray for the entire universe. ada prediction yg akan ada lagi bencana pada 19march. we cant do anything selain berdoa... coz teda yg dpt kita harapkan selain TUHAN.

yg bikin panas, (sy kapanas tebaca ni komen2 urg d gambar tsunami Jepun) sempat lagi mo bgurau pasal superman, ultraman, doraemon, kamen rider, maria ozawa etc. (mula2 si maria ozawa ni sy nda kanal, tapi lepas sy google, baru sy knal sepa kah beliau -__-)

BUDUH o kamu. begurau pun agak2 la. kambing btul. obviously, bencana yg brlaku skrg (d Jepun) memang slh satu tnda akhir zaman.... kebanyakan manusia skrg kan mcm anggap remeh pasal tuhan2 ni. bila becakap psl Tuhan, ada laitu sora2 sumbang yg mengijik ---> "dess... min-alim2 kunun dia."

kalo sy yg kna ijik gtu, sy kesian o sma tu urg, sbb dia x sdr ka bahawa yg dia ijik tu, bukan sy, tapi dia sdg menghina Tuhan. ~pity u, lepas ko mati, ko mo p mna? haha.
anyway masing2 tanggung dusa bakaye~huhuh

KHAYBOKS !

last week, after PIBG meeting we went to kbox (awel n me).
hahaa so funny oo when i see all the recorded videos (recorded using my not-so-canggih sony ericsson hp --> audio sama video tida selari, audio te-duluan dari video) ~p/s: antam ja la~ haha.

the only thing i hate is my eyes in those videos. ada "light" mcm mata antu... mata sy mmg gtu owh asal kana light camera, trus mcm ada amas2 ni. i really hate it. -_- kami nyanyi semua genre lagu, lagu rock, lagu dangdut, lagu jiwang, lagu urg putih, and the most exciting part is, LAGU DUSUN! haha... well, theres an unexplainable feeling to sing lagu dusun here in semenanjung (tempat yg susa mo cari tentang dusun-thingy)

untuk beberapa minit (time nyanyi ni), sy rasa mcm sy d sabah. hehek

tapi walaupun sy excited menyanyi ni lagu....mcm susaa suda mo tekeluar sora sy ..
sbb ni lagu terakhir kna nynyi. so, energy mo habis suda coz kna guna berabiss d lagu2 dangdut, rock, n yg lain2. haha. apapun... antam ja la... pduli la sora sy tida santik. sy upload ja. yg penting sy suka. hahaa. dusun rulez bebeh ;D

video

p/s: sabarr ja la terhadap part2 yg sumbheng arr..kakaka. mnangis laini c ivy alexandra kalo dia dingar XD