CHEERS!

HAiiiii kepada yg terlimpas d blog sy yg sungguhH hudusss n tida lawa ini ~kekeke~

.thanx for visiting or TER-visit a.k.a TER-klik my lousy blog. hehe. nothing much here, it’s just about my daily life, my own..personal story. i guess by writing, or i should say typing is a better way to express my feelings n thoughts (and it's free!! ;D). thanks BLOGSPOT! i am not promoting anything tho . everyone are most welcome to drop me a line, but if u think my dearest mr.bloggie's a douche bag, feel free n don't be shy to click the X button. thank you n have a wonderful day peeps. thanx for reading!(or not) and...i'm sorry to my non-Sabahan readers/visitors (if any) bcos, i'll be using SABAHAN SLANG/LANGUAGE in most of my entries.

yang benar, :P

Followers

September 7, 2015

Budak-budak -_-

Tdk paham sy budak2 skg.. jajal tahap munyit temakan pisang begiuk. Hisss. sda la kena nasihat..5 minit ja insaf.. trs buat balik mcm tiada apa2 yg berlaku. Oodoi Tuhan.. kasi jauh2 perangai bgtu dr anak2 sy dn keturunan sy.. amen.. pduli la kamu semua yg x mo dgr.. sy panat sdh mo marah hari2.. nnt sy yg cepat tua kena darah tinggi -_- palis2

January 29, 2014

FIRST 2014 UPDATE

fiuu fiu fiuhh~~ langadon tomod ginawo ku kumaa id dika my bloggie..huhu..smpai tekawin sma tekerja tida la sy terupdate2 sini.. walaupun bukan juga ada yg mo p baca, lols :P

first of all.. i wanna thank God for His loadddss of blessing in my previous years.. penyertaanNya dalam khidupan sy sgt luar biasa.. pjalanan hidup sy menceritakan bnyakkk kebaikan Tuhan yg penuh dgn kezutan2..hihi.. salah satunya.. walaupn sy baru 1 tahun lebih d SMK Beluran, tapi kerana kebaikan dan kuasa 'kabel'/ 'org dalam' (MY JESUS CHRIST) sy, tahun 2014 ini saya dapat sudah pindah d Ranau..skolah yg 10 minit ja dari rumah...HEAVEN kan !! ♥
Sekolah baru, student baru, rakan sekerja baru... SEMANGAT BARU! hihi.. i thank u Lord not for my problems, but i thank u for the strength that u've given me to overcome every storms in my life ♥
with or without blessings, i will owes praise u, JC!    \(n__n)/

p/s: c u bloggiee.. mo p mandi dlu tehee ~

tata =D



April 28, 2012

PLeaseee !!

plisss sumone tell me!! MCMANA MO JADI KURUS ??
(yg tanpa senaman2 segala...dan tanpa menjauhi nasi)??
ada ka cara bgtu?? sy x mampu btl x makan nasi owh :( cmana la ni....takkan sy bgini untuk selama2nya? berpotensi menjadi XXXXL owh sy rasa lama2....tida noh kopio sy suka tinguk cermin. uhuhu. sluar jeans sy pn mcm makin ketat sda owh...susa hati sy. ngrrr...curse my appetite!

sumtimes... (ok ekceli most of the time) i just cant stop eating =.= oh my...
mulut sy x pndai berenti makan.... makannnn makannn makannn... perut beladar btl -__-

bila sy mengeluh "ee sy gumuk sudaaaaaa"...
trus nenek sy ckp "isss agahuiiii-gahui ko pondo noh" (ko kurus2 pun tu)
*mcmnalaa sy ada motivasi mo kurus ni kalo nenek sy sntiasa kasi yakin sy yg sy sbnrnya kurus??*

please sumbody...gimme tips yg tida brpa susa... dont give me tips like JANGAN MKN NASI, or MSTI BERSENAM 20 MINIT SETIAP HARI..etc. (yet i know.its impossible to lose weight if i dont do these T_T)

huhu... (kalo la sy bnyak duit...lama suda sy pg d slimming cntr sprti Slim World, London, Marie France Bodyline, etc etc..) sy bukan mau jadi skinny smpai tinggal tulang2 sma kulit lgi..cukup la sekadar hilang segala lemak2 yg paling setia bertahun2 melakat d badan sy ini.

mode: keinginan untuk kurus yg sangat tinggi! (VS disiplin diet yg hot2 chicken shit T.T)

Finally! :)


Thank u Lord!! akhirnya segala penantian terjawab......setelah hampir setahun menganggur dan dianggurkan akhirnya kami akan d postingkn juga. muahaha XD

trimakaseeh to our TPM, Merangkap Menteri Pelajaran, YAB TAN SRI MUHYIDDIN HJ. MOHD YASSIN, sbb akhirnya mnyelesaikn isu posting graduan edu.

trus bersinar2 pandangan sy sejak mmbca knyataan TPM ni....ada sinar harapan suda dalam hidup sy yg sungguh gelap jelita sejak berkonvo thn lalu. harrharr~


i'll wait for u patiently 23 MEI 2012 !!
so skrg berhanimun2 dulu..weee~! ^.^

*Click on picture to view larger image*

April 17, 2012

God Gives Much :)


Thank u JC for answering my prayer. i got the result today and.. thank God i got what i need...i passed the SPP Interview and i am at peace now. Thank you everyone who prayed for me..God bless your hearts...i love you Lord. :)

March 13, 2012

FIRST 2012 POST

halu my blogie. sorieee lamaaa x datang jenguk2 ko XD
datang2 ja trus tukar background + template.harhar. sy mls suda mo kasi fancy2 ni blog...bkin samak ja. ringan lagi mcm ni....skijap jak loading.hihi

so here we go bloggie...oleh kerana ini adalah post pertama sy untuk tahun 2012 yg penuh dengan panca dan roba ini....sy mo post panjang2 la nikali...(kalauula berjaya me-menten-kan kerajinan menaip) huehue

hmm...skrg ni merupakan saat2 PALING BAHAGIA dalam kehidupan sy sebab skrg ialah CUTI SEKOLAH 1 MINGGU! muahaha. sebagai guru interim d smk pamol...sesungguhnya banyak cabaran yg sy lalui...terutamanya dari segi jarak sekolah yg jauuuuuuh dari kluarga terchenta.

selain itu.....

-jauh dari kedai
-jauh dari streamyx yg laju
-jauh dari kfc
-jauh dari ngok2 a.k.a sasau saunyuk dan sinalau tersayang
-jauh dari permata hati intan payung ku....suniang,duggie,pogog
-jauh dari bekalan elektrik dan air 24 hours
-jauhh dari segala2nya yg membuat dirikuu behegiaah...


sy terpaksa menerima (belajar menerima) kehidupan sy d sana....yang....

-dekat sama estet klpa sawit
-dekat sama kantin (yg telah menyebabkan sy semakin lebarrrrr dan teballlll) huaaah
-dekat sama c ehem yang bikin ehem. (yg nda brni kunun ni mengumpat terang2n) huhuhu

hm...apapun..bgtu la bah tu kan....manada kerja yg senang lenang d dunia ni...so, maan nopola..

***

BIG THANK U FOR EVERYTHING U HAVE DONE IN MY LIFE, FATHER JC :)

God Bless all. XOXO

October 17, 2011

YESUS NO KAMBALUT TOKOU - VERSI TIDA HABIS LAGU

di suatu petang yg damai, si ibu dan si anak telah membuat cubaan menyanyikan sebuah lagu yg brtajuk seperti title d atas....namun, oleh sebab kekenyangan yg teramat....kedua2nya x mampu menghabiskan lagu tersebut.....kerana hampir tidak cukup napas.... a.k.a. semput @ opusakan.hahaha

lalu si ibu berabisss menyuruh anaknya mendelete video tersebut kerana "ihh bikin malu" dia bilang.... tetapi c anak bilang (dalam hati) "ish kenangan ba ni", lalu c anak pun mengupload video ini d blog untuk kenang2an...muahaha....d harapkan agar c ibu tidak otogod a.k.a. ber-emosi apabila mengetahui hal ini. ngehngehngeh~ dan kepada sesiapa yg cuba2 mengklik video ini, silakan mendengar d atas risiko sendiri....harhar.

video

ini adalah lagu lama yg sgguh mmbrkati ^_^ versi org putih dia bertajuk "What a friend we have in Jesus"...kalau mo dingar, ada d Youtube. ehe

August 15, 2011

Kehidupan 2011

punyaaa lama suda sy punya blog terbengkalai....huhuu.... syukur lah hari ni sy ada masa & mood utk update ni blog kesayangan sy...ngehehe...

pejam celik pejam celik (aisehh.... :P) skrg kita berada di bulan 8 sudah kan....bila imbas2 balik, time bulan Januari 2011...sy dipenuhi kerisauan tntang praktikum/latihan mengajar... sy risau pasal slang bahasa, sy risau pasal rumah sewa, pengangkutan, kewangan, observation dan segala2 yg berkaitan lah.. bila sy ingat balik time praktikum....sy rsa lucu dgn diri sndiri, sbb biasalah kan org Sabah & Semenanjung ni besar perbezaan bahasa dia... minggu pertama praktikum sy berusaha mo study cara / gaya bahasa diorang..sampaikan kadang2 perkataan yg tidak sepatutnya letak 'E' d hujung pun..sy terrrrr-'E' juga... contohnya.. pkataan "India"....jadi "Indie", "nota" jadi "note" (pandai2 saja lah kamu bayangkan sebutan dia ni).

ekceli masa tu baru sy tau yang bukan semuaaa perkataan yang ada "A" di hujung tu diorang sebut jadi "E"-__- huhuh...time bljr d UPSI dulu sy x prnh speaking dalam slang semenanjung sbb sy rasa btul2 ganjil terhadap diri sendiri apabila sy cuba bercakap seperti org KL. haha. (betapa skemanya pengeluaran kata2) .skali pula bila mau mengajar anak org sudah ni.....terpaksa juga ikut bahasa dorang....yalah kan....komunikasi tu penting antara guru dan pljar....kalau tidak...jadi mcm ayam VS itik becakap....haha.... tapi yalah....macamana sekalipun.... atau duakali pun.....atau berkali2pun sy bersemenanjung2 time mengajar....slang sabahan tetap ada juga ter-sisip ba...huahua....

pastuuu bulan Februari....saaaaammmmpaiiii bulan Mei.....sy pun menjalani latihan mngajar dgn penuh ketabahan dan kesabaran (kununlaa)....huhuu....kalau mo cerita satu2 tu cabaran2 semua.....sy rsa sampai pagi pun x dapat siap untuk sy taip.....haha....cuma satu ja lah cabaran yg paaaaliiiinggg KICK sy alami d sana ialah...bila TIADA AIR SeLAMA 2 MINGGU. terpaksa kami menyusahkan tu jiran sebelah rumah pg angkat air dari sana....guna botol2 mineral.... bayangkanlah....sy punya rambut sudah la panjang mengurai mengalahkan langsuir...4 botol air mineral (1.5 literx4botol) baru cukup untuk kasi mandi rambut....itu belum termasuk mo kasi mandi badan....erghh....stressssss btul2 time tu owhh....time tu, hampir sja sy mo kasi butak ni rambut -___-
ni semua gara2 tuan rumah kami yg kedekut mau repair paip! sittttt

bnyak juga lah dugaan time praktikal dulu tu....kami sudahlah tiada kenderaan....yang ada cuma dua batang kaki yg sememangnya tagap & berketul2 sbb hri2 jalan kaki pg membeli barang di Giant...hahhaha...sngsara juga khdupan masa tu ooh....sudahla teda air, teda kenderaan....ditambah lagi kesengsaraan kami, iaitu teda dapur....hahhaaha...trpksa masak segala2 resepi guna ricecooker....(kalau ricecooker ok tida apa la...iniiiii....ricecooker pun yg lusuh2 suda....yang btul2 meyayat hati bah keadaan dia...kadang2 dapat on...kadang2 x) -_- deiihh.... sebak pla paru2 sy mengingat semua iniii (hahah)....ohyaaa...ada satu prkara paling menggembirakan sepanjang praktikal.....jeng jeng jeng.....iaituuu time Hari Guru...kihkih...terharu btul bila dapat bnyk hadiah dari student2....tengkiuuu semua...muahh muahhh...i love u all

hmm next....bulan JUN.... buat masa ni sy x ingat apa yg berlaku dalam bulan JUn...mungkin sbb sy tlmpau happy di rumah, sampai sy tida peduli sudah apa yg berlaku d sekeliling sy...haha

Julaiiii pula....hmm awal bulan Julai sy start tanam sayur bunga....(haha rajiin kan saya)...kakkaaka. ok kalau kamu x pcaya sy rajin...sy upload gmbr sayur sy sebanyak dua batas lepas ni. muahaha (*mnta puji mode*) ~ekceli sy tida rajin bakaye...sy buat2 rajin sja tu pg tanam sayur dengan harapan sy bleh jadi kurus semasa adegan cangkul-mencangkul & tanam-menanam. hjung bulan JUlai (iaitu baru2 ni) sayur2 yg sy tanam boleh makan suda....hiihi.....walaupun sayur bunga sy tida lah segemuk sayur2 di pasar....tapi sayur yg sy tanam dijamin bebas dari racun2 dan baja2 berlebihan...muehehe....

SY X TAU KNAPA NI GAMBAR TER-ROTATE MCM NI -___- SY BALIK2 UPLOAD PUNNN SAMA JUGA JADI MCM NI.....*merajuk suda mgkali ni blog tlmpau lama d anaktirikan* uhuuhu... sila pusingkn & adjustkan leher anda 90 darjah ke kanan untuk melihat gambar ini.

dalam bulan Julai juga....satu detik bersejarah dalam hidup sy telah berlaku....iaituuu ISTIADAT KONVOKESYEN ...kekeke... akhirnyaaa...stelah berhempas dan berpulas study + praktikum, kami semua (batch 2007) menamatkan pengajian d UPSI....lepas ni menunggu posting.....hm walaupun masalah posting bagi 'produk' UPSI ni membimbangkan....tapi sy pcaya Tuhan sudah atur masa depan sy....Dia x akan memberi ular pada anakNya yg minta roti....

Okayy skrg ....OGOS....sy start kerja utk sementara d kedai photocopy d sini area pekan ranau...so far....rasa siok krja...bos pun ok....sporting...tidak kuat marah. walaupun sy jenis yg lambat pickup...banyak silap lagi tu buat kerja -_- silap tundul mesin laa....nasip bek tu mesin pun sporting juga....huehue. kalau rusak gara2 sy....hmmm tpaksa gadai henpon + jual gansing2 d tamu ooo bikin bayar...ahaha

SEPTEMBER....(bersambung d post akan datang) ngeheheh

p/s: thnk u kpda my bapa + mama, nenek, brother, kazen2 ku, Leng2, Tracy, Kristy, uncle Dimin, Sigin...etc...yg banyak tlg sy dr segi kwgn & skgn moral sepanjang sy study 4 tahun..God Bless!

June 18, 2011

main masak2...

hari ni & yg kemarin sy pg ikut kursus masakan d pusat masakan KEMAS, Ranau.. very the siukk... pengalaman yg mmg berharga bg sy... kalau ada lagi kursus2 mcmni, sy mau ikut lagi... ada kawan sy kastau (kawan yg baru sy kenal time kursus masakan), yg bulan lalu dia ada ikut kursus menyulam manik... GRRRhhh..!! tapi sy x tau pasal ni ...! mcmana pula mo tau kalau ada kursus2 mcm tu aa? d mana mo cek?? siapa yg mau ditanya??? T_T

~pasal masak2 ni, mmg minat & kegemaran sy... sy dapat hilangkan stress time memasak... trbawa2 mungkin bah ni hobi masa budak2...haha...kan time budak2 selalu mingkono2 / main masak2 ... saaampaai skrg dih jadi minat sy tu...

sepanjang program masakan ni, majoriti suri rumah yg join...sikit seja yg non-suri rumah..kekeke. tapi siok bah bcrta sama dorang...pastu dgr crta drg yg macam2 ada...ngeh2

sy mau lagi belajar buat kek / biskut / masakan2 lain da'a ni...

~hm ok2... ni gmbr2 time kursus kami..i managed to take a few pixs before my sot2 handphone died completely.


the buku program...


senang seja buat ni susu kacang soya... sy rsa, ramai juga yg pndai bikin ni...hihi


yg ni, kuih tradisional Cina


ni sbnrnya bukan karipap pusing, ni karipap biasa seja, mula2 kami mo buat karipap pusing, tapi tida jadi....btw, kalau karipap pusing, ada mcm corak2 / ukiran2 d tengah dia tu... tapi oleh kerana tu label TERR-tulis awal2.. jadi... begitu laitu... taru seja la..kih2


hmm ni favret sy.... sdappppp.... nama dia... kuih talam lemak manis keladi.... yummy~~ nnti sy mo buat sini rumah.. mo beli bahan2 dulu bisukk2....muehehe


yg inii tauhu....pembikinan dia agakk rumit nih... sy rasa....kalau sy teringin makan tauhu......biarla sy beli seja tu tauhu d pasar.. haha... sonto'un nanti sy mo kasi siap kalau sy buat sndiri...muahaha


hm...tu cikgu masakan cakap, ini manisan org India... sedap juga..tapi mcm tida ngam sama selera sy....


saya & sebahagian dari peserta kursus... hehe... (hari ptama: 17 Jun 2011)


hari kedua, 18Jun2011 - dlm gmbr: salah satu ckgu memasak - saya - pegawai yg in-charge kursus dari yayasan sabah (Puan Jessie) *lain2 muka sy sini sy rasa* mcmmm hantsss


Majlis penutupan: En. Hanafiah dari Yayasan Sabah... he's funny....siuk dingar ucapan dia....kekeke


ok la...habis suda crta sy pasal ni kursus masakan.. bye2 bloggie....hehe
btw, BIG THANKS TO CIKGU KEREEN DOMI yang tolong kasi daftar nama sy ikut ni kursus...
teengkiyuu sigu. hihi
^__^

June 16, 2011

randomness~

backgr0und blog sy bertukar lagi..LOL. bukan apa,, tapi sy tiba2 hilang motivasi mo kurus. haha. pduli la semua ni lemak2.

hmm sepanjang cuti ni sy tida krja d mana2 mcm kwn2 lain...sy diam2 d ruma seja menternak lemak tepu...haha.

baru2 ni result latihan mengajar kuar suda.... sy brsyukur btul sbb dapat 4.00 untuk pngs... walaupun pngk sy tida brapa tinggi....huhu....tapi sy cukup gembira suda sama ni keputusan yg sy dapat... =))

"LAYAK MENDAPAT IJAZAH SARJANA MUDA PENDIDIKAN"
ni la ayat yg paling sy hepi....coz menandakan bahawa segala penat lelah belajar+buat tesis+praktikum selama 4 tahun...tidak sia2 akhirnya... hehe....lepas ni, prkara doa sy:

1. supaya cepat2 kna panggil interview, lulus, pastu dapat tempat posting d sekitar daerah ranau
2. mo melangsaikan segala hutang2 termasuklah ptptn dan hutang piutang dari sodara2 ku yg baik hati selama ini... (thank u kazen2 ku yg selalu sy kasi susah... leng2, tracy, kristy, etc) kamu adalah sbhgian dari kejayaan sy.
3. mo mengubah segala2 aspek kehidupan yg perlu diubah...


neway....apa2 pun prkara d0a sy.. biar kehendak Tuhan sja yg trjadi....

hmm bsuk sy pg ikut kelas memasak anjuran yayasan sabah... kekeke... mo blajar banyak2 resipi ni... hihi...coz sy mmg suka masak...dan suka makan...hehe. time2 boring d rumah, sy suka pg dapur pastu mengantam apa seja bahan2 yg sy nampak bulie d masak. hehe..

mama sy ckp : "gumuk la sy ni lama2 kalo begini" . hahaa. sbb apa seja sy masak, sy kasi wajib mama sy makan masakan sy (kes dera kaini ah?) huahuahua.. tapi mama rela seja ba makan semua yg sy masak..sbb 'hmmm sedap' dia bilang setiap kali makan (hihihi.nada perasan ye di situ) hahaha. tapi sy x tau la kalau mama sy saja2 cakap 'sedap' walaupun sbnrnya x sedap supaya sy tida sakit hati kunun. XD sorry ki0 ama kalo begitu neh....huehue

~hmm dalam masa terdekat ni sy ada plan mo beli DSLR.. tapi blm pasti juga la mcmana....hehe. hrp2 dapat =)

okeehh blogiee..ngantuk suda sy..huhu... k, nite2~ ^^

June 6, 2011

Panduan Untuk Calon-Calon Temuduga Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP)

by Mohd. Adha Mohd. Zain
Panduan Untuk Calon-Calon Temuduga Pegawai Perkhidmatan Pendidikan di Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP)

Bacaan


Anda mestilah tahu perkara-perkara berikut secara umum walaupun tidak secara terperinci.


TERAS PENDIDIKAN NEGARA

- Rukun Negara

- Falsafah Pendidikan Kebangsaan

- Wawasan 2020

- Islam Hadhari


KEMENTERIAN

- Kementerian Pelajaran Malaysia

- Kementerian Pengajian Tinggi


SEJARAH PERKEMBANGAN PELAJARAN MALAYSIA

- Perkembangan Dasar & Kemajuan Sistem Pelajaran Kebangsaan

- Perkembangan Pelajaran Masa Kini


SISTEM PELAJARAN MASA KINI

- Pendidikan Pra Sekolah

- Pendidikan Rendah

- Pendidikan Menengah

- Pendidikan Khas

- Program Pendidikan Khas

- Sekolah Sukan

- Sekolah Seni

- Pembestarian Sekolah

- Pendidikan Pasca Menengah & Institusi Pengajian Tinggi

- Pendidikan Swasta

- Pelan Induk Pendidikan


KURIKULUM

- Teori Pendidikan

- Kurikulum Prasekolah

- Kurikulum Baru Sekolah Rendah

- Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah

- Kurikulum Kursus Perguruan Lepasan Ijazah

- Pengurusan Kurikulum

- Program JQAF

- Kia2M


PROGRAM SOKONGAN DAN HAL EHWAL MURID

- Asrama

- Skim Pinjaman Buku Teks

- Biasiswa dan Pinjaman

- Program Bersepadu Sekolah Sihat

- Program Pemakanan Sekolah

- Bimbingan dan Kaunseling

- Malaysia Teacher Standard


PIBG

Skim Baucer Tuisyen


PROGRAM KHAS KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

- Gerak Kerja Kokurikulum

- Sekolah Harapan Negara

- Hari Guru

- Projek Nilam

- Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia

- Majlis Sukan dan Kebudayaan Perkhidmatan Pelajaran

- Malaysian Teacher Standard MTS


URUSAN PERKHIDMATAN

- Perintah-Perintah Am

- Peraturan-Peraturan Lembaga Tatatertib Perkhidmatan Awam 1993

- Arahan Perbendaharaan

- Panduan Perbendaharaan Tatacara Pengurusan Stor

- Arahan Perkhidmatan

- Akta Acara Kewangan

- Peraturan-Peraturan Pegawai Awam


FAKTOR-FAKTOR PENILAIAN

Calon-calon akan dinilai dari aspek-aspek berikut :


Cara Penyampaian/Berkomunikasi.

Kemahiran berhujah dan kemampuan menyampaikan buah fikiran dan maksud dengan rasional, logik, jelas, tepat dan padat adalah faktor utama ke arah kejayaan seseorang guru profesional. Adalah menjadi andaian asasi bahawa guru-guru terlatih adalah fasih, cekap dan terampil dalam menggunakan Bahasa Melayu. Oleh itu, calon-calon yang didapati tidak cekap dan tidak fasih dalam penggunaan Bahasa Melayu akan gagal dalam temuduga. Guru-guru yang tidak prihatin dalam pengucapan bahasanya sehingga selalu kabur atau memesongkan maksud yang hendak disampaikan akan diberi penilaian yang negatif. Perawakan Dan Penampilan Diri.

Calon-calon dikehendaki hadir temuduga dengan berpakaian kemas dan sopan. Calon-calon lelaki dikehendaki memakai baju kemeja berlengan panjang dan bertali leher, manakala calon-calon wanita memakai pakaian yang bersopan.


Pengetahuan Ikhtisas.

Adalah menjadi harapan Lembaga Temuduga bahawa guru-guru terlatih yang ditemuduga mempunyai pengetahuan yang wajar dan mempunyai kemahiran berbincang secara canggih (intelligent discussion) mengenai perkara-perkara berikut :-


a) Sejarah pembentukan dan perkembangan Sistem Pendidikan Negara dari segi dasar, pengurusan dan pentadbiran, sistem persekolahan, kurikulum dan sistem penilaian. Adalah diharapkan calon-calon telah membaca, mengkaji dan menerapkan fakta-fakta penting di dalam Penyata Razak (1956), Laporan Rahman Talib (1960), Akta pendidikan 1961 dan Laporan Kabinet mengenai perlaksanaan Dasar Pelajaran (1979);


b) Struktur dan sistem pengurusan dan pentadbiran negara pada peringkat pusat, negeri, daerah dan sekolah.


c) Falsafah Pendidikan Negara, khasnya dari segi perlaksanaannya di sekolah dan dalam bilik darjah.


d) Pengetahuan yang mendalam mengenai Dasar Pembangunan Negara/Wawasan 2020 dan hubungkaitnya dengan pendidikan dari segi falsafah dan amalannya.


e) Pengetahuan akademik yang wajar berkaitan dengan matapelajaran yang diajar opsyen/matapelajaran pengkhususan di institut/ maktab perguruan/ universiti.


f) metodologi dan perkaedahan matapelajaran yang diajar dengan tumpuan khas kepada aplikasinya di dalam bilik darjah.


g) Konsep, teori dan prinsip pedagogi dan psikologi dengan tumpuan khas kepada aplikasinya di dalam bilik darjah.


h) Falsafah dan konsep mengenai kurikulum dan perkembangan kurikulum dengan tumpuan khas kepada KBSR dan KBSM dan hubungkaitnya dengan matapelajaran yang diajar dan matapelajaran opsyen/pengkhususan di Institut/maktab perguruan/ universiti.

Pengetahuan Semasa/Am.


Pengetahuan semasa/am dikaitkan dengan aspek celik budaya. Celik Budaya diertikan sebagai kepekaan, keprihatinan dan daya ingin tahu terhadap alam persekitaran hidup dari segi fizikal, sosial, ekonomi, pentadbiran dan politik. Seseorang yang celik budaya mempunyai pengetahuan dan maklumat asas mengenai alam persekitarannya dan dapat berbincang secara canggih mengenainya dari berbagai-bagai sudut pandangan dan perspektif.


Laporan Nilaian Prestasi.

Laporan nilaian prestasi adalah juga diambilkira dalam pemilihan seseorang calon itu. Penilaian ini dibuat oleh Pegawai Penilai masing-masing dengan berpandukan kepada format borang yang dikeluarkan oleh Kementerian Pendidikan. Antara aspek-aspek yang dinilai ialah dengan memerhatikan guru berkenaan mengajar di dalam kelas atau membimbing murid-murid di dalam aktiviti-aktiviti ko-kurikulum.


Sijil Ko-kurikulum

Bawa sijil-sijil Ko-kurikulum termasuk dari zaman persekolahan... ada markah untuk Ko-Kurikulum


CALON TIDAK DIPERAKU @ GAGAL

Lemah cara penyampaian/komunikasi

Lemah perawakan/sikap.

Lemah Pengetahuan Am.

Lemah Ikhtisas.

Lemah keseluruhan.


http://myadha.com/ (credit kepada urg yg post ni tips2 / panduan.. sy nampak ni dari note fb urg ba, sy nda ingat pla sepa tu....sorie)


p/s: gud luck kpda calon2 interview SPP (yg belum d ketahui bila), trmasuk sy yg serba kekurangan pengetahuan ini.. huhu ~.~ bha mari la kita study semua ni prkara d atas.... huk2 ~*pingsannn*

June 2, 2011

BERTUKAAARRR!

HAHA ~~ tukar2 kunun background blog ni.. borink sy nampak tu purple.. mcm bikin lemah semangat -_-'

ni merah baru laa.. meningkatkan metabolisme jiwa ...kakaka (dess sejak bilaaaa)
-.-"

sy suka sudah dih mo aktif2 jenguk ni blog....hihi.. MERAH + PUTIH.... tapi mcm warna santa claus pla kan. namun, pemilihan layout ini tidak mempunyai sebarang kaitan dengan enchek santa claus okeh. sy cuma tertarik sama tu LADYBUG yg sentiasa tersenyum d background blog ini ~


knapa sy suka tu ladybug ?
kerana~~ sy berasa bahawa body ladybug itu seolah2 mencerminkan diri sy skrg....GEMUK , KECHUBBY-AN yang terserlah , BULAT , etc etc +.+'

jadi, kalau setiap kali sy masuk blog, then tingu tu ladybug, itu akan menjadi motivasi kepada saya untuk menguruskan badan. yeaah ~~(kunun LAa . haha) -.-' skali ngaa...motivasi bertukar menjadi motif yang basi ... sampai bila2 punnnnn TIDAK TERCAPAI. haizz. bosannnn. sy mo jadi kurus dan ramping.. i'm not happy with my weight. i want to get a good body curve T_T

p/s kepada mama saya:

1. jangan lagi kita limpas sana KFC, nanti sy tergoda
2. jangan lagi kita beli lada putih, nanti sy temakan nasi sampai 2 piring

;-(

~~oopss....ending entri yg keluar tajuk..hihi~~

May 27, 2011

GiveAway Pe-Patung "akuhanyasatu": echaRierie

thankies for da tag allyn ^^ ni first tyme sy join Giveaway2 yg begini.. harap2 bertuahla diri ku ini., hihi. sebab bab2 mcm ni sy mmg x prnh menang... give away ni lebih kurang macam cabutan bertuah bah kan? (sy rasa la)

seumur hidup sy, sy mmg x pernah menang cabutan bertuah -__- erghh....sy mmg ditakdirkan untuk tida bertuah kah ni? T_T uuhuk. (ni bukan entri mau minta kesian2 sama tuan punya contest arr) kakaka. sekadar luahan jiwa yang sedang berduka lara mengenangkan nasib. hahaa XD

hurmm to miss echaRierie , hihi~simple entry saja ni^^

bha sy tag ni 3 org kwn bloggers dulu untuk mengcompletekan syarat2 penyertaan :)

1. awel

okay d0ne! ^^

baiklah rakyat jelita sekalian, memandangkan dan meningukkan malam sudah melabuhkan tirainya, maka patik pergi beradu dahulu okeh.. harap2 bsuk sy rajin blogging untuk sambung balik tu entri 10days challenge. -__- (yang telah sekian lama terbengkalai dan kekurangan kasih sayang daripada gue) huhuh

~vavaiiii =))

May 18, 2011

tik tik tik tik~ *typing sound* ~

~~ dear bloggie, the main reason i blog on u today is... i feel the universe is ignoring me. ~well...it is not easy to find a rainbow when i need one.

when i think about my frens, we're all struggling in some way.... we, we are all struggling with dis life, in dis life n the only thing i knoe 4 sure is dat just when things are going well, sumting owes comes along to crap all over it... darn~

sumtimes i feel like my life is a game of Snakes & Ladders (game ular2 yg atas kertas tu, yang mo lempar dadu pastu naik turun d tangga) and i'll never land on the long ladder that takes me up to the finish bcos i keep landing on the snake's head n falling back to the beginning of the game. over and over again~~

do good things really come to those who wait? or is dat just a line? well...i have no idea.

so~~ it's been a while since i last blogged andddd......right now i am finishing up this practical thingy, anddddd now i'm thinking about................... what??? to do next??? hmm... so many things, so many confusing thoughts... hmm...hmm and hmmm..... *blurr* ~@.@~~*rolling eyes*~

soooo~~~~today i cleaned my room and packed all my things (bisuk mo pg kasi pos pg sabah :D) huhu i felt GREAT to see my not-so-many things are all in boxes oredy and now., i am just counting days to muli sabah^^

~~anddd..in the meantime i've been listening to lots of music, especially the jiwang2 songs, eww... i need to get back on track.. i dun like to feeling2 the emo-ness , nanti cepat tua ...haha *broken english* aaa biarla, sy memangpun bukan cikgu BI. saya ckgu sejarahhh ok...oleh itu, please ignore my poor grammar & my lack of vocab -_-

hm hm hmmm...okeyylaa.... i think diz mumbling is enuf oredy.... okkk gud niteee all~~ xoxo

May 5, 2011

feeling nostalgic *_*

hollaaa peeps!

pheww! i am so mad cause i just wrote a really long blog post and guess wat..? i didn't save!! so frustrating! ereii~ *slapping myself* ..
so, my dear bloggie.. i'm gonna give you the ringkas2 version of what i just wrote. heheh

dis morning i woke up late~ it was freezing cold (p/s: i'm having a fever T_T) n i couldn't be able to get out of my warm and cozy 'bed'. (my 'bed' = tikar. LuL)

pastu pukul 12.30 pg skolah....1.05pm-3.25pm mengajar non-stop (my mouth almost got cramps. sigh....every THURSDAY of my life here is hard as hell).
4.30-6.40 sukantara.

uhh sedih ... as i watch the students doin the sukantara, i realized that back then i actually failed to enjoy my school days , and now i feel i must get it back! ~but yes i know its impossible to go back T_T i know those days are gone and will neva come back ;(

.. i just wish i could go back to those days and do things differently...huhu...sy menyesal x aktif sukan d sekolah duluu...eee terlambat suda ni penyesalan....i want to go back in time & do evrything all over again widaut any regret! T_T .sobs..sobs~ if only time was in my hands, i wud go back to my school days. i really2 miss my school days like crazeyy...and not only my school days...i'm missing my childhood too....huhuu

i think it would be absobloodylutely awesome to turn back the time and start my life all over again...wudnt that be C00L ? ;D

May 4, 2011

EXCITED vs SEDIH

EXCITED sebab 2 minggu dari skrg, i'll end my practical ^^ no more LESSON PLAN and BBM to do....teehee~~ (untuk sementara la..nnti bila suda posting, hidup sy akan bergelumang dgn RPH & BBM) T_T huhu...nga, x apa x apa....sy ikhlas menjadi seorang cikgu cikgi....cewahh.. kunun.

SEDIH sebab sy akan meninggalkan seluruh warga SMKS3 (esp the students & guru2 SMKS3 yg sporting)..

paling sy x sabar mo kasi tinggal ialah ni RUMAH SEWA kami yg mcm sarang penagih dadah, suda la buruk, tuan rumah dia lagi lukik / kedekut (mimang pakej lengkap laini keburukan dia). pernah ba kami teda air selama 2 minggu... gara2 tu tuan rumah mo tunggu tukang paip yg minta bayaran paling murah untuk pg repair tu paip yg pecah.... buduh btul..mcm sy mo tempiling seja tu tuan rumah..nasip urg tua.. (sy anti btul sama urg yg lukik2 ni, btul2 bikin panas) walopun teda air 2 minggu, kami ada mandi juga tau aa. kami p minta derma air sana ruma sebelah...(kasi tbal muka ja ni) ee Tuhan ja yg tau betapa besarnya ke-malu-an kami semasa pg meminta air d rumah sblh....kdg2 terganggu bah tu jiran tidur...sbb dia awal ni tidur sama anak2 dia...huhu.. x apa la tu..~~pengalaman mendewasakan~~ deblang tu lagu tu kan. p/s: lagipunkami bayar jga ba tu air yg kami minta dr rumah sblh... bukan piri2 seja.. nga mengganggu kehidupan dia jga bakaye tu kan time kami p angkat2 air .... xpelah...nak x nak, itu semue dugaan yg kite kene hadapi... (hasil pembelajaran bahasa smnnjung selama 4 bulan...hahaha)

hm bsuk mo bngn awal lagiiii ....adess.... takanan ! takanan! bnyk neh krja mo buat...ingatkan d saat2 akhir praktikal, makin rileks, skali makin bizi pula....ereiii....k lah....sy berZZZzzz dulu...tata~ titiww~ tutu~